بازتاب گسترده فعالیت موسسه یاران علم در رسانه ها

1399/10/10

متن مصاحبه روزنامه دنیای اقتصاد را میتوانید در آدرس زیر مطالعه فرمایید https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3726923 این مصاحبه در خبرگزاری های دیگری مانند خبر 24 - جوان آنلاین  و ..  انتشار یافته است . 

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از خبر 24،  در بازدید از روستای مرتضی‌گرد به مدرسه‌ای با فعالیت‌های جالب‌توجه برخوردیم. کارهایی خارج از تصور در منطقه‌ای محروم در اطراف تهران. پس از پرس‌وجو به نام موسسه خیریه فرهنگی آموزشی یاران علم رسیدیم؛ این موسسه در سال 96 با هدف ترویج مباحث تعلیمی و تربیتی در بین اقشار کم‌برخوردار جامعه، با کسب مجوز رسمی، آغاز به کار کرد. فعالیت‌های این موسسه در زمینه‌ی چاپ و نشر کتاب، آموزش در بستر فضای تامین شده توسط بهزیستی و اقدامات گوناگون آموزشی ادامه پیدا کرد تا در نهایت به ساخت یک مدرسه‌ی مجهز در این روستای فراموش شده انجامید.

«یاران علم»، مناطق محروم را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورتی که نیاز به تاسیس مدرسه داشته باشند، بدون تأمل دست به کار شده تا کودکان و نوجوانان بیشتری بتوانند از امکانات تحصیلی بهره­مند شوند. این موسسه با توسعه‌ی فعالیت‌هایش در مراکز علمی و آموزشی در مناطق محروم کشور علاوه‌بر اقدامات اختصاصی در زمینه‌ی آموزش، در اموری هم‌چون انجام مراقب‌های پزشکی دانش‌آموزان هم فعالیت دارد.

در اقدامی به گفت‌وگو با آقای اکبر رضایی مؤسس و پایه‌گذار این موسسه پرداختیم تا از روند تشکیل «یاران علم» و فعالیت‌های آن مطلع گردیم. آن‌چه در ادامه می‌خوانید گفت‌وگوی ما با این خیر فرهنگی است:

ایده­ تأسیس موسسه‌ی خیریه چگونه خلق شد؟
 ایده‌ی تأسیس و ایجاد موسسه خیریه فرهنگی و آموزشی یاران علم، از سال 1396 با دغدغه‌مندی جمعی از فرهنگیان که انگیزه‌های تعلیم و تربیت کودکان بی‌بضاعت و کم‌برخوردار را داشتند، شکل گرفت. در کشور خیریه‌های خوبی وجود دارد که در زمینه‌های گوناگونی فعالیت می‌کنند. عمده‌ی این فعالیت‌ها در زمینه‌ی تامین خوراک، پوشاک و درمان است؛ ولی در بین عموم جامعه خیریه‌ای که در زمینه‌ی تعلیم و تربیت فعالیت داشته و شناخته شده باشد، خیلی کم‌تر است. به همین منظور موسسه یاران علم با همت خیرین فرهنگی و با استفاده از ظرفیتی که در بدنه‌ی آموزش و پروش و آموزش عالی وجود داشت، تشکیل و آغازگر جریان­های بسیار بزرگی در زمینه‌ی تعلیم و تربیت شد. این ایده به همت جمعی از معلمان و مدیران آموزشی کشور، گام به سوی عملی شدن برداشت و با ثبت یک موسسه خیریه در سال 1397 مجوز فعالیت‌های خیریه‌ای را در زمینه­ی تعلیم و تربیت از استانداری تهران کسب کرد.

اعضای موسسه را چه افرادی تشکیل داده‌اند؟
 همه‌ی اعضای هیأت امنای این موسسه از فعالین فرهنگی جامعه هستند و با دسته‌بندی فعالیت‌های گوناگون، در قالب کمیسیون‌های اصلی، زمینه‌های فعالیت ایشان مهیا شد؛ در حال حاضر اعضای موسسه در قالب 15 کمیسیون به شرح آموزش خانواده، آموزش ابتدایی، متوسطه، پشتیبانی تحصیلی، فناوری اطلاعات، تربیت بدنی و غیره مشغول فعالیت هستند که همگی حسب توانایی با علاقه در حال خدمت می‌باشند.

عمدتا فعالیت‌های اولیه‌ی موسسه مهم و البته به یادماندنی هستند. در این خصوص کمی توضیح دهید که اولین اقداماتی که انجام دادید چه کارهایی بود؟
 چند ماه پیش از دی­ماه 1397، که موسسه به صورت رسمی فعالیت خود را شروع نماید، خیرین موسسه با مسئولین آموزش و پرورش منطقه‌ی کهریزک ارتباط گرفته و با هماهنگی‌های لازم پایگاهی رسمی و علمی در منطقه ایجاد کردند. فعالیت این پایگاه در زمینه‌ی ارائه­ی کمک­های درسی به دانش‌آموزان دوره‌ی متوسطه‌ی دوم بود. طی یک فراخوان، دانش‌آموزان دوره‌ی متوسطه‌ی دوم در این پایگاه ثبت‌نام و به طور رایگان در کلاس‌های آمادگی امتحانات نوبت اول در دی ماه 1397 شرکت کردند. بهترین مدرسان تهران در این رویداد شرکت نموده و در طول یک ماه نه تنها هزینه‌ای از جانب ایشان دریافت نشد، بلکه کلیه‌ی هزینه‌های رفت‌وآمد معلمان هم به عهده‌ی خودشان بود. کلاس‌ها در یک ساختمان که از جانب آموزش و پرورش مشخص شده بود، برگزار شد.

ایده‌ی تاسیس مدرسه از کجا شکل گرفت؟
 در برنامه‌ریزی‌هایی که تحت یکی از کمیسیون‌های موسسه تعیین شده بود، خیرین قصد تاسیس مدرسه در مناطق محروم را داشتند؛ اما افتتاح مدرسه به شناخت عمیقی از سطح فرهنگی و اجتماعی نیاز دارد؛ اولین مدرسه‌ی یاران علم با تکمیل شناخت و تحقیقات فرهنگی و اجتماعی خیرین از مناطق محروم تهران در روستای مرتضی‌گرد تاسیس شد. ساختمان این مدرسه، جزو اماکن مازاد آموزش و پرورش بود که خیریه بر اساس قانون توانست با هدف فعالیت علمی و آموزشی، این مکان را در مزایده‌ای از دولت اجاره و شروع به پذیرش و ثبت‌نام دانش‌آموزان در پایه‌های اول، دوم و سوم مقطع ابتدایی کند.

منطقه‌ی مدنظر چه ویژگی‌ داشت و به طور کلی چه کمبودهایی در این روستا، مورد توجه شما قرار گرفت؟
 مرتضی‌گرد بزرگترین روستای کشور با جمعیت بیش از 15هزار نفر است که متناسب با جمعیت انتظار می­رود امکانات لازم در روستا تامین شده باشد؛ ولی متاسفانه هم‌چنان این منطقه آب لوله‌کشی نداشته و مردم از منابع ذخیره‌سازی، آب تهیه می­کنند. با کمال ناباوری عده‌ی قابل توجه در تامین گاز و برق دچار مشکل هستند. بیش از 90 درصد بناها و ساخت‌وسازهای این روستا غیرقانونی و بدون سند است؛ که هیچ اصولی در ساخت آن‌ها رعایت نشده و خانه‌ها بدون پی روی سطح زمین ساخته شده و بالا رفته‌اند. نمی­توانم و نمی­خواهم تصور کنم بعد از زلزله چه بر سر این مردم خواهد آمد؟!

مرتضی‌گرد با قدمت بیش از 8 هزار سال در سال 1313 به عنوان یک منطقه‌ی باستانی شناخته شد که با نهایت تاسف امروز اصلا وضعیت مناسبی ندارد. این روستا از نظر اجتماعی با ناهنجاری‌های فراوانی روبه‌رو بوده و سلامت افراد در این روستا به شدت آسیب‌پذیر است. با وجود همه­ی این شرایط، این روستا بخش‌هایی دارد که نسبت به سایر نواحی آن ساکنینش محروم‌تر و شرایط نامناسب‌تری را تجربه می‌کنند.

شرایط ثبت‌نام در این مدرسه چگونه است؟
 در ثبت‌نام دانش‌آموزان نه تنها یک ریال از آنان اخذ نشده، بلکه امکانات تحصیلی از جمله کیف و لوازم تحریر مورد نیاز یک سال ایشان نیز به طور رایگان در اختیارشان قرار گرفت. هم‌چنین تدارکات دیگری مانند توزیع صبحانه بین همه‌ی دانش‌آموزان انجام می‌گرفت که در این زمینه تقریبا دو روز در هفته اقدام به توزیع صبحانه‌ی گرم مانند عدسی می‌شد. از نکات جالبی که خیرین فعال در این مدرسه به آن توجه داشتند این بود که کمک نیکوکاران را در مناسبت‌ها و اعیاد در قالب عیدی و هدیه به آنان اهدا می‌کردند تا عزت نفس دانش‌آموزان حفظ شود.

اگر بخواهید فضای مدرسه را بدون اغراق توصیف کنید، چه می‌گویید؟
 این مدرسه دخترانه است و حدود 50 دانش‌آموز دختر در آن مشغول به تحصیل هستند و فضای کلاس‌ها متناسب با روحیات دخترانه‌ی آنان ایجاد شده است. به عنوان مثال در همه‌ی کلاس‌ها میزهای تک‌نفره‌ی ظریف و صورتی رنگ برای هر دانش‌آموز قرار داده شده تا با روحیات آنان سازگار باشد. اگر از مدرسه بازدید کنید متوجه خواهید شد که تقریباً امکانات موجود در کلاس‌ها، جزو تجهیزات خوب و مرغوبی است که در مدارس غیردولتی از آنها استفاده می‌کنند. اتفاقاً یکی از مدیران مدرسه‌های غیردولتی طی بازدیدی که از مدرسه‌ی یاران علم داشت، این نکته را متذکر شد.

امکان دارد کمی از فرآیندهای اجرایی تعلیم و تربیتی این مدرسه را شرح دهید؟
 ابتدا باید اصل تربیت دانش‌آموزان در فضای خانواده شکل گیرد. به همین منظور خیریه در ابتدا جلسات مشاوره‌ای با اعضای خانواده‌ها برگزار نمود و از اولیای محترم دانش‌آموزان درخواست کرد تا حداقل یک بار در ماه در جلسات پرسش و پاسخ شرکت کنند.

این جلسات که جنبه‌ی مشاوره‌ای دارد به این صورت برگزار می‌شود که اولیای دانش‌آموزان سوالات خود را با مشاوران و کارشناسان مطرح می‌کنند و از آنان راهکارهای آموزشی و تربیتی را فرامی‌گیرند. خانواده‌های دانش‌آموزان مدرسه‌ی یاران علم علاوه‌بر مشاوره تحصیلی فرزندان خود، از خدمات مشاوره‌ی خانوادگی هم برخوردارند.

موسسه تلاش می‌کند تا فضایی مناسب برای ارتباطات درون خانوادگی دانش‌آموزان، باوجود همه‌ی مشکلات اقتصادی، فراهم شود تا کودکان و نوجوانان این منطقه در مسیر درستی از زندگی تحصیلی و اجتماعی قدم بگذارند. لازم است بیان شود مشاورین موسسه از شنبه تا چهارشنبه به فعالیت در مدرسه می‌پرداختند و روزهای پنج‌شنبه و جمعه با حمایت مالی موسسه در دوره‌های آموزش ضمن خدمت شرکت می‌کردند تا به اندازه کافی با مسائل و راهکارهای روز آشنا باشند.

برند (یاران علم)متعلق به موسسه فرهنگی آموزشی سماء علم و دانش بوده و هرگونه کپی برداری از آن ممنوعیت دارد.